چگونه شکر مصرفی مان را کاهش دهیم؟

به گزارش مجله مدیریت ناب، هفته نامه سلامت - ترجمه مریم سادات کاظمی: به نظر می رسد مصرف خوراکی های شیرین به 10 هزار سال پیش از میلاد مسیح (ع) باز می گردد. در آن موقع شهد گل ها و گیاهان به عنوان ماده شیرین کننده (البته به جز عسل) استفاده می گردد. در قرن دهم میلادی، نیشکر به شکل افزودنی غذایی در آسیا رایج شد. اما در قرون وسطی بود که به اروپا رسید. در آن دوران شکر بسیار نایاب و گران بود و بیشتر برای مصارف دارویی مانند بهبود بیماری های لوزه، برطرف ترشحات سینه و تهیه شربت سرماخوردگی کاربرد داشت.

چگونه شکر مصرفی مان را کاهش دهیم؟

با پیشرفت امکان کشت نیشکر و تصفیه آن در کشورهای با آب و هوای مناسب، تهیه شکر به عنوان یک ماده ارزشمند وارد صنعت غذا شد که توسعه آن امکان دسترسی عموم مردم به این محصول را فراهم می کرد. شکر تهیه شده از چغندر قند نیز در قرن شانزدهم میلادی به وسیله فرانتس کارل آخارد؛ دانشمند آلمانی کشف شد و تا سال 1799 میلادی که وی توانست نخستین نان شیرین از این شکر را تهیه کند به عنوان یک کنجکاوی تحقیقاتی مطرح بود. سپس از سال 1801 میلادی، فراوری نان های شیرین به روش صنعتی در پادشاهی پروس (یکی از استان های امپراطوری آلمان) شروع شد و در فرانسه نیز ناپلئون اول ارزش این اکتشاف را شناخت و به سرعت و در حد گسترده این طرح را در صنعت این کشور توسعه داد.

عوارض مصرف شکر

شکر یا به عبارت بهتر ساکاروز در روده به فروکتوز و گلوکز می شکند که این قندها به وسیله خون به اندام های مختلف می رسد تا سریع به شکل انرژی مصرف یا ذخیره شوند. گرچه گلوکز احتیاج مهمی برای اندام های بدن به خصوص مغز است اما خوشبختانه این احتیاج تنها به وسیله شکر برای بدن تامین نمی گردد و منابع نشاسته ای مانند برنج، سیب زمینی، حبوبات، غلات، سبزیجاتی مانند هویج، آرتیشو، شلغم و... نیز می توانند این قند را تامین نمایند. متاسفانه شکر به رغم طعم دلنشین و شیرین، عوارض فراوانی دارد که از جمله آنها می توان به ایجاد آکنه، ناباروری، برخی از سرطان ها، پوکی استخوان و اختلالات کلیوی اشاره نمود.

بعلاوه در بروز تغییرات خلقی، افسردگی، خستگی و تحلیل حافظه نقش دارد. تحقیقات نشان می دهد شکر می تواند باعث حمله های قلبی جدی حتی در افراد سالم گردد و عامل زمینه ساز دیابت به خصوص در افرادی که سابقه این بیماری را دارند، خواهدبود. به علاوه، شکر را به عنوان منبع کالری پوچ نیز می شناسند که به رغم افزایش کالری دریافتی بدن، هیچ ارزش تغذیه ای ندارد. شکر حتی بیش از چربی ها زمینه ساز افزایش وزن می گردد و از تاثیر جدی آن بر بیماری های لثه و پوسیدگی های دندان نیز نباید غافل بود.

راهکارهای کاهش مصر

شکر را به تدریج کم کنید:

کنار گذاشتن یکباره شکر و خوراکی های شیرین مسلما ایده خوبی نیست زیرا خیلی زود ولع این نوع خوراکی ها فرد را خسته و متمایل به دریافت مقدار بیشتر شیرینی می نماید. این محرومیت سازنده باید کاملا تدریجی و به وسیله گنجاندن درست غذایی انجام گیرد و در واقع اهداف مورد نظر برای اصلاح غذایی حتما باید معقول و قابل اجرا باشد.

مقدار شکر را در دستورهای غذایی به نصف برسانید:

زمانی که قصد تهیه شیرینی، دسر یا دیگر دستورهای حاوی شکر دارید، هیچ تردیدی برای نصف کردن مقدار شکر نداشته باشید. حتی اگر احساس می کنید مقدار شکر خیلی زیاد است، آن را تا یک سوم نیز کم کنید. مزیت دستورهای خانگی این است که می توان به مقدار دلخواه شکر را افزود.

به برچسب محصولات آماده توجه کنید:

هنگام خرید محصولات آماده حتما به برچسب آنها دقت کنید. بهتر است بدانید زمانی که شکر جزو 3 ماده اول یک خوراکی است باید نگران مقدار بسیار زیاد آن بود. حتما انواعی با مقدار کم شکر یا حتی بدون آن را بخرید. از طرفی می توان بسیاری از محصولات آماده را در منزل به روش های سالم تر و با مواد طبیعی تر آماده کرد مانند کمپوت میوه، کیک، ماست میوه ای، غلات صبحانه و...

نام های دیگر شکر را بشناسید:

نبودن نام شکر روی برچسب محصولات علت بر نبود این ماده نیست. درواقع ترکیباتی مانند گلوکز، ساکاروز، دِکستِروز یا مالتوز هم حاوی انواع قند هستند. حتی شیره ذرت، مِلاس، شکر سرخ، اینوِرت یا خام، شیرین نماینده های ذرت و انواع شیره ها حاوی مقدار بالایی شکر هستند.

از شیرین نماینده های مصنوعی بپرهیزید:

برخی کارخانه های فراوری محصولات خوراکی از عنوان رژیمی به علت جایگزینی شیرین نماینده های صنعتی به جای شکر استفاده می نمایند. این مواد به خصوص آسپارتام، سوکرالوز و اَسِ سولفام K برای سلامت مضر هستند. تحقیقات بسیاری ثابت می نمایند شیرین نماینده های مصنوعی هیچ تاثیری در کاهش خط ابتلا به دیابت و چاقی ندارند.

آبمیوه ها را کنار بگذارید:

اسموتی ها و آبمیوه ها حاوی فروکتوز؛ قند طبیعی موجود در میوه ها هستند.گرچه قندهای طبیعی نسبت به شکر و دیگر شیرین نماینده های مصنوعی رجحان دارند اما باز هم نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد زیرا آبمیوه ها حجم زیادی از فروکتوز را خواهندداشت. مطالعه ای که در این باره انجام گرفته نشان می دهد نوشیدن 30 میلی لیتر اسموتی میوه معادل یک لیوان نوشابه یعنی 7 حبه قند، شکر دارد. برای جبران شکر فراوان آبمیوه و اسموتی ها توصیه می گردد در تهیه اسموتی از ترکیب 40 درصد میوه و 60 درصد سبزیجات استفاده گردد. درواقع، سبزیجات سبز مقدار شکر را به حد تعادل می رسانند.

برنامه غذایی متعادل داشته باشید:

رعایت برنامه غذایی درست و منظم یکی از برترین راهکارها برای کاهش شکر است زیرا در زمان گرسنگی، سطح قند خون پایین می آید و تمایل به ریزه خواری خصوصا تنقلات شیرین می گردد. 3 وعده غذای اصلی کنار دو میان وعده مغذی و سالم نیز موجب حفظ قند خون می گردد. نوشیدن آب فراوان هم به برطرف احساس گرسنگی یاری می نماید.

ورزش و تفریح را در برنامه روزانه تان بگنجانید:

به طور کلی استرس و بی حوصلگی تمایل به خوراکی های شیرین را افزایش می دهد زیرا شکر به طور موقت احساسی شبیه آرامش برای فرد ایجاد می نماید. به جای حساب باز کردن روی این شیوه ناسالم، فعالیت های آرامش بخش مانند یوگا، پیاده روی، گردش در طبیعت، گوش دادن به موسیقی، حضور در جمع دوستان و نزدیکان و... را در برنامه های روزانه تان بگنجانید.

میان وعده های سالم انتخاب کنید:

شکلات، آبنبات، شیرینی و بیسکویت های آماده حاوی مقدار بالایی شکر هستند. به جای مصرف این تنقلات، خوراکی های سالم مانند انواع مغزها و میوه های تازه و خشک را انتخاب کنید. البته برخی از میوه های خشک مانند کشمش نیز شیرینی زیادی دارند که نباید در مصرف آنها افراط به خرج داد. بعلاوه شکلات تلخ را به عنوان یک خوراکی مفید (البته در حد یک تکه در روز) جایگزین انواع شکلات ها و آبنبات ها کنید.

برترین جایگزین ها

عسل:

این خوراکی طبیعی که از دوران کهن برای درمان درد مفید بوده را به راحتی می توان جایگزین شکر کرد. عسل در مقایسه با شکر کالری و شاخص گلیسمی پایین تری دارد اما در عین حال حاوی ویتامین ها و مواد معدنی است. عسل بسیار شیرین تر از شکر سفید است و افزودن نیمی از مقدار شکر به دستورهای مختلف کافی خواهد بود. البته باید توجه داشت عسل برای بچه ها زیر یک سال مجاز نیست.

شیره درخت افرا:

این ماده شیرین نیز مانند عسل منبع غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هاست و شاخص گلیسمی پایین تری از شکر دارد. اگر به تدریج آن را مصرف کنید، ذائقه تان عادت خواهدکرد و جایگزین خوبی برای شکر می گردد.

استویا:

اِستویا، شکر برگ گیاهی بومی آمریکای جنوبی است که شیرین نماینده ای طبیعی و بدون کالری محسوب می گردد. قدرت شیرین نمایندگی این گیاه بسیار بیشتر از شکر سفید است و به همین علت افزودن مقدار خیلی کم از آن برای لذت بردن از طعم شیرینی کافی خواهدبود. استویا جایگزین عالی شکر برای مبتلایان به دیابت و افراد تحت رژیم لاغری است.

معطرهای طبیعی:

گرچه به نظر نمی رسد اما افزودن پرتقال، لیمو، وانیل، دارچین و قهوه به شکل پودر، تکه یا آب میوه و پوست رنده شده به دستورهای مختلف شیرینی پزی، طعم دلچسب و شیرین مانندی حتی بدون افزودن شکر ایجاد می نماید. به طور مثال، اگر در دستور مورد نظر یک قاشق چای خوری از این معطرهای طبیعی ذکر شده، این مقدار را 2 یا 3 برابر کنید تا جبران نبود شکر گردد.

لبنیات شیرین:

ماست، پنیر سفید و شیرهای گیاهی را می توان جایگزین کمی با همه مقدار شرک دستورهای شیرینی پزی کرد. در این صورت چربی نیز کمتر احتیاج خواهدبود. اگر انواع طعم دارشان را انتخاب کنید مسلما چندان احتیاجی به شکر نیست و از طعم دلچسب کیک، شیرین و دسر لذت می برید.

پ

منبع: برترین ها
انتشار: 19 مهر 1403 بروزرسانی: 19 مهر 1403 گردآورنده: mnab.ir شناسه مطلب: 2283

به "چگونه شکر مصرفی مان را کاهش دهیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه شکر مصرفی مان را کاهش دهیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید