طرز تهیه برنج آبکش چگونه است؟
به گزارش مجله مدیریت ناب، از دیرباز ایرانیان برنج را به صورت آبکش تهیه می کردند که بعد از تحقیقات علمی ثابت شد که طرز تهیه برنج آبکش منجر به کاهش خاصیت این ماده غذایی می گردد. اما هنوز هم برنج آبکش محبوب ترین مدل تهیه برنج برای پلو است. بدین علت که ظاهر برنج را می توان با آبکش کردن زیباتر و به قولی مجلسی کرد. دون شدن برنج در حالت آبکش، همان چیزی است که همه ما در پی آن هستیم. پس بدون معطلی با طرز تهیه برنج آبکش با ته دیگ همراه باشید.
طرز تهیه برنج آبکش
- زمان پخت: 30 دقیقه
- سرویس دهی: برای 2 نفر
مواد لازم برای تهیه برنج آبکش
- برنج: 2 پیمانه
- آب ولرم: 4 فنجان
- کره: 25 گرم
- روغن: 5 قاشق غذاخوری
- نمک (برای خیساندن): 1 قاشق چایخوری
- نمک (برای پخت و پز): ½ قاشق چایخوری
دستور تهیه برنج آبکش
- در طرز تهیه برنج آبکش، ابتدا برنج را با چهار پیمانه آب و نمک به مدت دو یا سه ساعت خیس کنید.
- با توجه به اندازه برنج قابلمه مناسبی انتخاب نمایید. 2.3 آن را پر از آب کنید و روی اجاق بگذارید و صبر کنید تا آب آغاز به جوشیدن کند. وقتی آب به جوش آمد، در قابلمه اندازهی روغن بریزید و سپس برنج را اضافه کنید.
- بعد از آبکش کردن برنج، قابلمه را روی حرارت قرار دهید و نیمی از روغن را در قابلمه بریزید. وقتی روغن داغ شد، می توانید نان، سیب زمینی یا هر چیزی که برای ته دیگ لازم دارید را ته قابلمه اضافه کنید. برای اینکه ته دیگ رنگ زیبایی پیدا کند، کمی زردچوبه یا زعفران به روغن اضافه کنید.
- برنج آبکش شده را در قابلمه بریزید و لبه های آن را به شکل مخروطی در آورید (برنج نباید به دو طرف قابلمه بچسبد). در برنج با ته قاشق سوراخی ایجاد نموده تا زودتر بخار در قابلمه داشته باشید.
- در قابلمه را با پارچه تمیزی بپوشانید و بگذارید برنج دم بکشد (بعد از 5 دقیقه و زمانی که قابلمه در حال دم کشیدن بود شعله را کم کنید).
- بیست دقیقه بعد از دم کشیدن کره و روغن به جامانده را با کمی نمک گرم کنید و روغن داغ را روی برنج ریخته و بیست دقیقه دیگر بگذارید تا دم بکشد. مراقب باشید برنج نسوزد و فقط برای اطمینان، از پخش کننده شعله بهره ببرید.)
- در آخر برنج آبکش شده را هنگام سرو با ته دیگ، زرشک، زعفران یا انواع خلال آجیل مانند بادام و پسته و سایر تزیین کنید.
نکته: برای اینکه بدانید چه زمانی بهتر است برنج را آبکش کنید، یک دانه برنج را بین دو انگشت قرار دهید، اگر با فشار دادن له شد یا اگر آن را با دندان امتحان نموده اید و وسط برنج خام نبود، این به این معناست که وقت آبکشی سر رسیده است.
طرز تهیه برنج آبکش با پلوپز
پس از اینکه مواد اولیه تهیه برنج را آماده کردید، سراغ طرز تهیه برنج در پلوپز می رویم. مراحل کار به صورت زیر است:
- در داخل پلوپز پیمانه مخصوصی وجود دارد. یک پیمانه سر پر از برنج برای یک نفر کافی خواهد بود. به تعداد نفرات باید پیمانه به پلوپز اضافه کنید.
- برنج را چندین بار بشویید. برنج باید زلال و صاف باشد. برنج را زیرورو کنید تا سنگ یا مواد دیگر به غیر از برنج را بردارید.
- بهتر است برنج برای دو تا سه ساعت خیس بخورد. اگر برنج بتواند آب را به خوبی جذب کند، شرایط پخت آن عالی خواهد بود.
- اندازه آب مورد احتیاج در برنج های مختلف فرق دارد اما در قانون پلوپز فرمولی جهت تنظیم آب وجود دارد، آن هم یک پیمانه آب بیشتر است. بدین معنا که اگر چهار پیمانه برنج دارید، به پنج پیمانه آب احتیاج است.
- آب، برنج، نمک و اندازهی روغن را در پلوپز بریزید و دکمه استارت را روشن کنید. طرز پخت برنج در پلوپز طبق تنظیمات کارخانه پیش می رود.
- هر نوعی از پلوپز را در اختیار دارید در دستور پخت برنج به 45 دقیقه تا یک ساعت زمان احتیاج است.
- در زمان دم کردن، درب پلوپز در حین پخت باید بسته باشد. در کل زمان پخت تنها یک یا دو بار برنج را با کفگیر چوبی هم بزنید.
- اگر به ته دیگ مجلسی علاقه دارید باید منتظر بمانید، آب اضافی به وسیله برنج جذب گردد.
- زمانی که آب برنج کشیده شد، خیلی سریع باید برنج را در ظرفی دیگر خالی کنید.
- حال برنج را از ظرف به پلوپز منتقل کنید و اطراف برنج را از دیواره دیگ به سمت مرکز راهنمایی کنید که به شکل یک تپه ایجاد گردد.
کلام آخر
طرز تهیه برنج آبکش با ته دیگ را در بالا بیان کردیم، حالا می توانید این نوع شیوه تهیه برنج را برای اعضای خانواده یا مهمانی های شخصی خود انجام دهید. برنجی آبکش دارای ظاهری دون شده و مجلسی است که می توان برای پخت انواع پلو و خورشت (قرمه سبزی، قیمه یا غیره) از این روش استفاده کرد. اما باید توجه داشته باشید که با آبکش کردن، مواد مغذی برنج کاهش پیدا می نماید.
منبع: اسنپ مارکت