طرز تهیه اناربیج؛ خورش ملس و سنتی گیلان
به گزارش مجله مدیریت ناب، با طرز تهیه اناربیج، یکی از خورش های خوشمزه و متفاوت گیلانی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، سفری به شمال کشور برای خود و عزیزانتان ترتیب دهید.
خورش اناربیج یا سنگه خورش یکی از غذا های محلی گیلان است که با مغز گردوی سابیده شده، سبزی، گوشت چرخ نموده، پیاز، رب انار، گلپر، زردچوبه و نمک و فلفل درست می گردد. این خورش شباهت ظاهری زیادی به فسنجان دارد و کم آب است. خورش اناربیج، یکی از غذای استان گیلان به شمار می رود که شیوه سنتی پخت آن به ثبت ملی رسیده است. این غذا در مناسبت های مختلف در فصل انار و به خصوص برای شب یلدا پخته می گردد. برای آشنایی با طرز تهیه اناربیج با ما همراه شوید.
با طرز تهیه اناربیج آشنا شوید:
- مواد لازم اناربیج
- طرز تهیه اناربیج
- نکات مهم تهیه اناربیج
- فواید اناربیج
- سفر به گیلان با طعم انار بیج
مواد لازم اناربیج
برای 4 تا 5 نفر
- 250 گرم گردوی ریز آسیاب شده یا چرخ نموده
- 300 گرم گوشت چرخ نموده
- 100 گرم پیاز چرخ نموده
- 250 گرم سبزی خردشده (نعنا، گشنیز، تره، جعفری، چوچاق)
- 2 قاشق غذاخوری رب انار
- نمک، زرچوبه و فلفل به مقدار لازم
- یک قاشق مرباخوری پودر گلپر
طرز تهیه اناربیج
1. ابتدا گردو و رب انار را در قابلمه بریزید و همراه با کمی روغن خوب تفت دهید. سپس به آن نمک، فلفل و زردچوبه بزنید.
2. مقداری آب در خورش بریزید و اجازه دهید که گردو به روغن بیفتد.
3. وقتی روغن گردو عایدی، سبزی ساطوری و سرخ شده را همراه با گلپر به آن اضافه کنید.
4. آب پیاز رنده شده را بگیرید. پیاز را به همراه گوشت چرخ نموده، نمک و فلفل در یک کاسه بریزید و خوب با هم ورز دهید. سپس به مقدار یک گردو از مخلوط گوشت بردارید و به شکل یک کوفته ریز دربیاورید.
5. کوفته های قلقلی را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا کمی خودشان را بگیرند. سپس آن ها را در مقداری روغن داغ در یک ماهیتابه تفت دهید تا شکل خودشان را در زمان ریختن در خورش، حفظ نمایند.
6. کوفته های قلقلی را در خورش بریزید و اجازه دهید تا خورش برای یک ساعت دیگر روی حرارت ملایم گاز بپزد و جا بیفتد. در صورتی که بخواهید کوفته ها را بدون سرخ کردن در خورش اضافه کنید، نباید در قابلمه را بگذارید؛ با این روش، مانع از وارفتن آن می شوید. وقتی کوفته خودش را گرفت، در قابلمه را ببندید.
نکات مهم تهیه اناربیج
- بعضی افراد از آب انار ترش یا آبغوره نیز در این خورش استفاده می نمایند.
- شما می توانید به خورش اناربیج سیر تازه هم اضافه کنید. برای این کار سیر رنده شده را به سبزی در حال سرخ شدن بیفزایید و کمی تفت دهید تا بوی سر دربیاید. سپس آن را به همراه سبزی در خورش بریزید.
- در حین پخت گردوها، چند بار به آن ها آب سرد اضافه کنید تا به آن ها شوک وارد گردد و روغن بیشتری پس دهند.
- شما می توانید از کمی رب نارنج یا رب آلوچه همراه رب انار در تهیه این خورش بهره ببرید.
- توجه داشته باشید که این خورش باید مانند فسنجان کامل جا افتاده و به روغن بیفتد.
- خورش اناربیج گیلانی را زیاد هم نزنید زیرا کوفته قلقلی ها وا می روند و خراب می شوند.
- روش طبخ اناربیج با مرغ به این صورت است که باید در ابتدا مرغ را با پیاز کمی تفت دهید، سپس آب انار، آب، نمک، فلفل، زردچوبه و گردو را به مرغ اضافه کنید و اجازه دهید تا روی شعله ملایم گاز نیم پز گردد. در ادامه رب انار، سبزی و سیر سرخ شده را به خورش بیفزایید و اجازه دهید تا خورش روی شعله ملایم گاز خوب جا بیفتد و غلیظ گردد.
فواید اناربیج
- افزایش سلامت پوست و مو
- جلوگیری از آلزایمر
- تصفیه خون
- حفظ سطح قند و فشار خون
- افزایش انرژی
- بهبود هضم، تسکین عفونت های دستگاه ادراری و تنظیم حرکات روده
- یاری به خواب بهتر و کاهش استرس
سفر به گیلان با طعم خورش انار بیج
استان گیلان از نظر تنوع غذاهای محلی، رتبه اول را در کشور ایران دارد. میرزاقاسمی، ترش تره، باقلاقاتوق، ماهی فویج، فسنجان، اناربیج، کولی غورابیج، سیر قلیه و کال کباب از مهم ترین غذاهای این استان هستند که در سفر به این منطقه شمالی به هیچ وجه نباید مزه کردن آن ها را از دست بدهید.
خورش اناربیج با ظاهری خوشرنگ و لعاب و عطر و بوی سبزیجات محلی در سفره مهمانی شما خواهد درخشید. پس درنگ نکنید و به آشپزخانه بروید تا یک خورشی بی نقص و فوق العاده دلربا طبخ کنید. ترکیب ترشی مطبوع رب انار با گردو و گلپر و گوشت، معجزه ای بی بدیل خلق می نمایند که بدون شک، شما را عاشق خود خواهد نمود.
اگر این طرز تهیه را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. از قلم نیاندازید که از غذای لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
طرز تهیه اناربیج با گوشت چرخ نموده چیست؟
ابتدا گردو و انار را تفت دهید. در آن آب بریزید تا به روغن بیفتد. سبزی سرخ شده و گلپر را اضافه کنید. گوشت چرخ نموده و پیازه رنده شده را با هم ورز دهید و از آن کوفته های قلقلی در آورید. کوفته ها را سرخ کنید و در خورش بریزید.
اناربیج غذای کجاست؟
اناربیج از غذا های محلی گیلان به شمار می رود که شباهت ظاهری زیادی به فسنجان دارد و شیوه سنتی پخت آن به ثبت ملی رسیده است.
منبع: کجارو / aparat.com / همشهری آنلاین / irancook.ir / کتاب کاله