هوای پاک را به خانه ببرید!

به گزارش مجله مدیریت ناب، صحبت از آلودگی ها در این روزها به ویژه در شش ماهه دوم سال، دیگر صحبت از یک پدیده عجیب یا نوظهور نیست. صحبت از یک مهمان نخواستنی اما همیشگی در کلان شهرهای ایران است. شرایط چنان وخیم است که اگر در شش ماه دوم، چند روزی هوای پاک نصیب شهروندان گردد، چنان شور عمومی در سطح شهر قابل رویت است که گویی عید فرا رسیده است.

هوای پاک را به خانه ببرید!

عجیب اینکه این شرایط سال به سال بدتر می شود و اخبار ناراحت نماینده ای چون تایید رسمی سوزاندن مازوت هم بر تشدید این آلودگی موثر است. با وجود اینکه در این سال ها حتی برای ایجاد هوای پاک، قوانینی هم تصویب شده و دستگاه های مختلفی برای اجرای آن معین شده اند؛ اما همه این ها راه به جایی نبرده و شرایط بدتر از قبل شده است.

در چنین شرایطی چه کاری از دست ما برای خودمان برمی آید؟ چگونه می توانیم در این روزهای پر از آلودگی اندکی برای خودمان و خانوده مان هوای پاکیزه تر ایجاد کنیم؟ در این مقاله می خواهیم کمی درباره یکی از راهکارهای شخصی حل مسئله آلودگی هوا حرف بزنیم. اینکه چطور و چگونه می توانیم در میان این بلای همه گیر، برای حل آن اندکی اقدام کنیم؟

در این مطلب درباره موضوعات زیر می خوانیم:

  • ویژگی های یک دستگاه تصفیه هوای خوب

  • معرفی انواع دستگاه تصفیه هوا

  • معرفی فیلترهای موجود در دستگاه تصفیه هوا

  • ویژگی ها و برچسب های دستگاه تصفیه هوا

ویژگی های یک دستگاه تصفیه هوای خوب

برای اینکه آگاهی لازم برای انتخاب دستگاه تصفیه هوای تان را به دست بیاورید، ضروری است با کیفیت و نوع بسیاری از آن ها در بازار آشنا شوید.

در انتخاب دستگاه تصفیه هوا باید این نکته را بدانید که بعضی ویژگی ها و آپشن های موجود در دستگاه های تصفیه هوا، الزاماً ربطی به کیفیت تاثیرگذاری آنها روی هوای اطراف تان ندارد و تنها کارکردن با آن ها را آسان می نماید. یعنی صفحه نمایشگر لمسی، تایمر و گزینه های اعلام شرایط هوا، تنها ممکن است استفاده از این دستگاه را برای شما مطلوب تر نمایند. اما فرقی در بهبود کیفیت هوای دستگاه ندارند.

برای همین اگر مانند بسیاری از خریداران، قیمت محصول برای تان اهمیت دارد، این موضوع را حتماْ مدنظر قراردهید.

از ویژگی های مجذوب کننده دیگر دستگاه های تصفیه هوای موجود در بازار این است که نمونه های قابل حمل آن ها هم طراحی و ساخته شده است. از آنجایی که آلودگی هوا همچنان زندگی ما را با شدت بیشتری تحت تاثیر قرار داده است، بسیاری از کارکنان سعی می نمایند با خرید یک نمونه قابل حمل این دستگاه ها و قرار دادن روی میز کارشان، حداقل هوای اطراف خود را مطلوب تر نمایند.

نوعی دیگر از مدل های قابل حمل دستگاه های تصفیه هوا، این امکان را فراهم می نماید که یکی از آن ها را در خودروی خودتان هم داشته باشید. یا بعضی از آن ها مانند شال گردن، دور گردن قرار می گیرند و در یک پیاده روی عصرگاهی هوای بهتری را برایتان می سازند.

معرفی انواع دستگاه تصفیه هوا

مهم ترین نکته در انتخاب یک دستگاه تصفیه هوا محیطی است که قرار است از طریق این دستگاه تصفیه شود. هرچه فضا بزرگتر باشد شما به دستگاهی با توان بیشتر نیاز دارید. برای همین باید در نظر بگیرید که دستگاه های مختلف با توان های متفاوت تا چه اندازه می توانند هوای فضای اطرف شان را در چه باز زمانی ای تصفیه نمایند؟ البته در دستگاه هایی با توان یکسان هم در اندازه هوادهی اهمیت فراوانی پیدا می نماید.

اینکه یک دستگاه یک محیط 100 متری را در چند دقیقه تصفیه می نماید، نکته مهمی است که می تواند در انتخاب دستگاه ها با توان مشابه برای شما معین نماینده باشد. برای اینکه اطلاعات بیشتر و بهتری درباره انتخاب دستگاه های تصفیه هوا داشته باشید باید چند اصطلاح را هم به خوبی بشناسید.

  • برای نمونه روی دستگاه های تصفیه هوا عبارت CADR ثبت شده که به معنی نرخ تحویل هوای پاک است. این نشانه از محاسبه اندازه هوای ورودی به دستگاه و اندازه آلودگی جذب شده از طریق آن، محاسبه می شود و معمولاً بر اساس فوت مربع بر دقیقه است. اگر در منطقه ای زندگی یا کار می کنید که گرد وغبار و ذرات معلق زیادی در هوا وجود دارد، باید دستگاهی با CADR بالا تهیه کنید.
  • یک علامت اختصاری دیگر ACH است که در انتخاب دستگاه تصفیه هوا باید به آن دقت کنید. ACH (به معنی تعداد دفعاتی ست که هوا از طریق دستگاه در هر ساعت تعویض می شود.) بالا بودن عدد ACH هم به معنی بالا بودن کارایی دستگاه است.
  • اندازه صدایی که دستگاه فراوری می نماید هم به ویژه در خانه های کوچک یا ادارات و محل کارها، از اهمیت بالایی برخوردار است. db یا همان (دسی بل) اندازه صدایی که دستگاه فراوری می نماید را نشان می دهد و در مقایسه چند دستگاه باهم، هرکدام که db کمتری داشت، مطلوبیت بیشتری خواهد داشت.

معمولا صدای 20 تا 50 دسی بل را معادل صدای پس زمینه محیط می دانند و عدد مطلوب باید چیزی در این بازه باشد. ABCD یک نماد مهم دیگر است که به شما می گوید فن دستگاه تصفیه هوا چه کیفیتی دارد.

معرفی فیلترهای موجود در دستگاه تصفیه

در انتخاب یک دستگاه تصفیه هوا باید این نکته را بدانید: فیلتر قلب یک دستگاه تصفیه هواست. شما ممکن است گزینه های زیادی را برای انتخاب یک دستگاه تصفیه هوا در نظر داشته باشید. اما با هر توان یا فراوری صدایی، این فیلترهای دستگاه هستند که هوا را با کیفیت خوب به شما تحویل می دهند و بنابراین باید تمام سخت گیری تان برای انتخاب برترین کیفیت و محصول را در این نقطه متمرکز کنید.

فیلترهای یک دستگاه تصفیه هوا از چند لایه تشکیل شده است.

  • فیلترهای ساده: نخست فیلترهایی هستند که ذرات قابل رویت در هوا را جذب می نمایند. این فیلترها را می توانید هر چند وقت یکبار از دستگاه جدا نموده و بشویید.
  • فیلترهای هپا: اما اگر ذراتی از این مرحله عبور کردند در مرحله بعدی فیلترهای هپا (HEPA) منتظرشان هستند. این فیلترها معمولاً ذراتی تا 0.3 میکرون را از هوا جدا می نماید. اینجا جایی است که برندهای مختلف فراوری دستگاه های تصفیه هوا باهم رقابت دارند. هر برندی کوشش می نماید فیلترهای هپای مخصوص خود را فراوری کند و روی دقت و بعلاوه توان جداسازی ذرات ریز موجود در هوا مانور دهد.
  • فیلتر جاذب: در این مرحله نوبت به فیلتر جاذب کربن یا کربن اکتیو می رسد. فیلتری که وظیفه اش جذب گازهای شیمیایی است. به دستگاه هایی که شامل این سه فیلتر (فیلتر اولیه، فیلتر هپا و فیلتر جاذب کربن) باشند دستگاه تصفیه هوای غیرفعال می گویند. این دستگاه ها کوشش می نمایند تنها به یاری فیلترها هوا را تصفیه نمایند و برای بهبود شرایط تصفیه هیچ ماده جدیدی به محیط اضافه ننمایند.
  • یونیزاسیون: اما یک مرحله بعد از این هم برای دستگاه های تصفیه هوا وجود دارد که آن ها را از حالت غیرفعال به فعال تغییر می دهد. تا اینجای کار کوشش بر جذب ذرات معلق در هوا بود؛ ولی در این مرحله کوشش می شود تا ماهیت ذرات آلاینده را تغییر دهند. در این مرحله کوشش می شود با یونیزاسیون هوا کیفیت بهتری از هوا را ایجاد نمایند. اگرچه این اقدام منجر به فراوری گاز ازون می شود.

ویژگی ها و برچسب های دستگاه تصفیه هوا

تا به امروز از چهارمرحله فیلتر کردن هوا از طریق دستگاه های تصفیه هوا حرف زدیم. حالا بد نیست کمی درباره این فیلترها بدانیم.

  • فیلترهای اولیه

این فیلترها اولین سد بر سر راه ذرات معلق در هوا و آلودگی های هوا هستند. این فیلترها ذرات بزرگ، قابل رویت و اغلب آلرژی زا را حذف می نمایند. پرز، مو و بعضی گرده های گیاهان که منجر به آلرژی می شوند در همان گام نخست از طریق این فیلتر حذف می شوند. این فیلترها قابل شست وشو هستند.

  • فیلترها هپا

همانطور که در توضیحات بالا ذکر شد فیلترهای هپا مهم ترین بخش دستگاه هستند. آنها آلاینده های ریز موجود در هوا را که عامل بیشتر بیماری ها و آسیب ها هستند را حذف می نمایند. اگر فیلترهای را قلب دستگاه تصفیه خواندیم باید فیلترهای هپا را قلب مجموعه فیلترها بدانیم. این فیلترها از جنس الیاف هستند و ویروس ها و باکتری ها را جذب می نمایند. فیلترهای هپا طول عمر دارند و باید بعد از تمام شدن طول عمرشانکه چیزی بین 6 ماه تا دو سال است تعویض شوند.

  • فیلترهای کربن اکتیو

بعد از جذب ذرات معلق بزرگ و ذرات معلق ریز نوبت به حذف آلاینده هایی شیمیایی از هوا می رسد. این کار را فیلترهای کربن اکتیو انجام می دهند. این فیلتر یکی از موثرترین فیلترهای جهت تصفیه هواست، چرا که ذرات جذب شده از طریق آن دیگر به هوا برنمی شود.

  • لامپ های UV

از این لامپ ها برای تغییر ماهیت آلاینده های موجود در هوا استفاده می شود. اما این روش خطراتی هم دارد که بعضی از طرفدارهای آن نیستند. لامپ های UV بعد از دو سال نیاز به تعویض دارند.

  • برچسب db

نشانه بعدی مربوط به صدای دستگاه می شود که بر اساس db روی برچسب معین شده است. معیناً هر چه این عدد کوچکتر باشد دستگاه صدای کمتری فراوری می نماید و آرامش در خانه یا محل کارتان برقرار است. اصولا این عدد بین 20 تا 50 دسی بل است که تقریباً مثل صدای پیچیدن باد در بین برگ هاست

  • برچسب ABCD

نشانه بعدی، مربوط به میان مصرف برق است. مسلماً هر چه این اندازه کمتر باشد بهتر است. این روزها اصولاً روی دستگاه ها نشانه های ABCD هم معین نماینده اندازه توان مصرفی و عملکرد بهتر دستگاه در این مورد هستند. این پارامتر بیشتر نشان دهنده کارایی فن دستگاه تصفیه هواست.

برای تماشا آگهی های دستگاه تصفیه هوا در خبرنگاران کلیک کنید

منبع: بلاگ دیوار
انتشار: 8 مرداد 1401 بروزرسانی: 8 مرداد 1401 گردآورنده: mnab.ir شناسه مطلب: 2055

به "هوای پاک را به خانه ببرید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هوای پاک را به خانه ببرید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید