خبرنگاران همه چیز درباره بومیان کیش
به گزارش مجله مدیریت ناب، کیش-خبرنگاران- برای آشنایی با رسوم و فرهنگ کیش، بدون شک کتاب دو سال با بومیان کیش یکی از منابع ارزشمند به حساب می آید. رجبعلی مختارپور یافته های خود از زندگی با بومیان جزیره را در فاصله سال های 79-1377 در این کتاب گردآورده است.
مردم در هر منطقه خالق ارتباط ویژه ای با طبیعت هستند و در ارتباط با تاریخ و جغرافیای خود، چشم انداز ویژه ای را در محیط می آفرینند؛ هویتی ویژه که در هیچ زمان و مکان دیگری قابل دسترس نیست. کتاب دو سال با بومیان کیش در پی شناسایی و معرفی مجموعه تلاش های انسان ها برای ادامه حیات در این جزیره کوچک در طول نسل هاست؛ تلاش هایی که پیدایش فرهنگ ویژه ای در این پهنه از کشورمان را سبب شده است. در این کتاب، همچنین جنبه هایی از دانش بومی به ویژه در زمینه های معماری سازگار با اقلیم، شیوه های تامین و ذخیره آب، حفات از منابع و مانند آن شناسایی و معرفی شده است.
با توسعه فن آوری، ورود مهاجران و توسعه فیزیکی سریع جزیره کیش، بسیاری از جلوه های فرهنگ بومی آن کمرنگ شده است و روبه فراموشی می رود. مطالعه رجبعلی مختارپور جنبه هایی از آن را به ثبت رسانده است تا میراثی برای آیندگان باشد.
یافته های او در طول دو سال پژوهش های میدانی و مصاحبه های شفاهی تهیه شده است. وی کار خود را در سازمان منطقه آزاد کیش را از بهار 1376 آغاز کرد و یک سال پس از استخدام و آشنایی با فرهنگ بومی جزیره تصمیم گرفت که به جمع آوری فرهنگ سنتی و بومی جزیره بپردازد. نهایتا متن اولیه کتاب در سال 1379 تنظیم شد.
این کتاب که تلاشی برای معرفی جنبه های مختلف زندگی بومیان کیش است، شامل شش گفتار با موضوعات زندگی مادی، زندگی معنوی، هنر و ادبیات توده مردم، زندگی اسرار آمیز، اعتقادات مردم و زندگی اجتماعی است که به همراه منابع و مآخذ و تصاویر مشتمل بر 654 صفحه می شود. این کتاب به عنوان پژوهش برگزیده سال 1379 نیز انتخاب شده است .
نویسنده در پیشگفتار کتاب نوشته است: یکی از ویژگی های مهم فرهنگ عامه آن است که سینه به سینه، از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است و متاسفانه بخش کوچکی از آن در منابع علمی و ادبی رسمی ثبت و ضبط شده اند.....بیشتر مطالعات مردم شناسی و مردم نگاری جنوب، توسط تشکیلات وزارت نفت و در حوزه فعالیت های آن انجام شد. در این مطالعات نویسندگان و محققان برجسته ای نظیر جلال آل احمد، خسرو خسروی و غلامحسین ساعدی هم مشارکت داشتند اما در آثار این بزرگان هیچ اشاره ای به کیش نشده است. در حال حاضر شناخت فرهنگ مردم کیش، به دلایل مختلفی اهمیت دارد که یکی از مهمترین آنها توجه به نقش غالب گردشگری جزیره است.
کیش با سابقه دیرینه سکونت مردم، علاوه بر دارابودن جاذبه های طبیعی، از نظر جاذبه های فرهنگی نیز بسیار غنی است. مردم این جزیره در طول سالیان دراز با توجه به شرایط خاص مکانی و زمانی، برای تدوام حیات خود، فرهنگ ویژه ای را آفریدند که خاص همین منطقه است. هرگونه اقدام در زمینه حفظ این جاذبه و بهره برداری از آن، در درجه اول مستلزم شناخت آن است.
در این کتاب اطلاعات جالب در خصوص صنایع دستی، انواع خوردنی ها و آشامیدنی ها، پوشاک، صید مروارید، ماهیگیری، موسیقی، ادبیات توده مردم، جشن های دینی و مذهبی، و آداب و رسوم ازدواج و مسائل خویشاوندی به چشم می خورد که مطالعه آنها وجوه جالب تری از زندگی بومیان کیش را آشکار می کند.
دو سال با بومیان کیش توسط انتشارات ورجاوند منتشر شده است
منبع: ایرنا